Mor nemuritorii!

Draga Olteanu a murit ! Iar nimeni nu o va putea înlocui, caci ea facea parte dintr-o specie rară, care dispare…
Astăzi, la ora 9.30, cortegiul funerar a ajuns pe Platoul Curţii Domneşti din Piatra Neamţ, unde a fost oficiat serviciul religios şi a fost acordat onorul militar. De aici, cortegiul funerar va pleca spre Cimitirul Eternitatea.
Marea actriţă îşi va duce somnul de veci alături de soţul său Ionel Matei, care a decedat în 2014. La înmormântare este permisă prezenţa a maximum 100 de persoane.


Imaginile cu oamenii demonstrează că sunt mai mulți decât limita legală, sunt mai mult de 100 de participanți. Oameni bătrâni, îmbrăcăți cu geci groase în culori închise și șterse. Majoritatea poartă ochelari, femeile poartă gluga gecilor peste un fes sau o mică pălărie iar mulți bărbați poartă bască. Stau după bariere și se vede că le e frig, frigul e puternic iar acest lucru e clar chiar din imaginile de la televizor. Culorile lumii și a străzii sunt gri, hainele sunt cenușii iar coșciugul este alb. Oamenii sunt triști, se vede pe fețele lor, toți se uită în același mod, toți se mișcă la fel și toți oftează la fel. Unii se chinuie să facă un filmuleț sau o fotografie cu telefonul mobil. Deși sunt oameni în vârstă, majoritatea au telefoane inteligente, lucru care demonstrează că reușesc să țină pasul cu evoluția tehnologiei. Se căznesc să atingă ecranele cu mănușile, accesorii necesare la acest frig.
E un spectacol pe care l-am văzut des în ultimii ani, la momentele de trecere în neființă a diverșilor artiști români bătrâni, artiști care au devenit legende cu trecerea deceniilor. Oamenii veniți arată de parcă au venit să-și ia adio de la un membru de familie…și probabil așa este. Acești oameni au venit să vadă cum se duce draga lor prietenă, care le-a făcut zilele frumoase în perioada tinereții lor, o perioada după care le e dor, asemenea oricărui om, deși nu era o perioadă frumoasă.


Perioada comunistă, în care Draga Olteanu a atins apogeul carierei sale, a fost o perioadă tristă și gri. La înmormântarea de astăzi, situația este identică, lumea este gri iar singurul lucru ce iese în evidență este coșciugul ei alb, așa cum ea era o lumină ce aducea fericire în viața cea grea.
Draga Olteanu, asemenea altor mari artiști ai poporului(căci asta sunt ei prin definiție, artiști ai poporului) ca Sergiu Nicolaescu, Sebastian Papaiani, Vladimir Găitan și mulți alții, face parte din această rasă a artiștilor nemuritori…care uite că totuși mor. Totuși, ei sunt nemuritori iar acest lucru se vede la înmormântări, unde un întreg popor vine să-i vadă.
Acest spectacol, ultimul pentru acești mari artiști, este unul pe care îl vor mai juca câțiva, cei rămași, în anii ce vor veni. Această clasă socială(vârstnicii îmbrăcăți în haine bufante și de culori închise, cu băști în cap) va fi din nou prezentă la aceste evenimente, salutandu-și eroii, eroi care au reprezentat adevărați prieteni cu care au trecut prin vremurile tinereții. Eu văd azi și altceva pe lângă înmormântarea unei mari personalități. Eu văd o rupere între generații ! Unii au venit azi să-și conducă un adevărat membru de familie pe ultimul drum iar alții nu au considerat să vină iar asta nu că nu ar fi apreciat-o pe Draga Olteanu! Ei n-au venit căci nu se identifică cu cimitirele, cu moartea si cu generațiile vechi(în prezența cărora se simt stingheri). În zilele acestea când politicul și istoria au dus la o atât de mare rupere între generații, rupere care este de înțeles până într-un anumit punct, ar trebui să ne uităm la aceste imagini și să ne gândim la însemnătatea lor.
Tinerii ar trebui să vadă în ele o lume ce dispare și la care ar trebui să se întoarcă, din când în când, cu respect și iubire, atât cât se poate. Ar trebui să încerce să găsească acele lucruri cu care se pot totusi identifica, și pe care le pot aprecia.

Sursa foto: stirileprotv.ro

Sper că la următoare înmormântare a unei mari personalități, să fie mai mulți tineri. Oare vor fi înmormântările, în mod paradoxal, o ocazie să refacem poduri peste generații, poduri care au căzut în ultimii ani?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s